Kissan harjaus ja turkin hoito

kissan harjaus

kissan harjaus (c) yoppy

Miksi harjata kissaa?

Kissan harjaaminen pitää sen turkin hyvässä kunnossa. Se parantaa verenkiertoa ja poistaa irtokarvat. Tämä saa turkin kiiltäväksi ja terveeksi. Se myös vähentää kissan nielemien karvojen määrää. Säännöllisen harjauksen yhteydessä on hyvä myös tutkia kissa päällisin puolin haavojen, punkkien ja kasvaimien takia. Harjaaminen myös lähentää kissan ja ihmisen välistä suhdetta.

Kuinka usein kissa pitäisi harjata?

Pitkä- ja tiheäkarvainen kissa tulisi harjata jopa päivittäin, lyhytkarvaiset kissat harvemmin, muutaman kerran kuukaudessa. Jos kissa liikkuu paljon ulkona, sen turkki takkuuntuu helpommin ja siihen tarttuu roskia. Vanhemmat kissat saattavat myös alkaa laiminlyödä omaa turkinhoitoaan, jolloin niitä olisi syytä harjata useammin.

Kissan harjaus

Harjaaminen kannattaa ajoittaa sellaiseen hetkeen, kun kissa on rauhallinen, esim. levolla aterian jälkeen tai nukkumassa. Jos kissaa ei ole aiemmin harjattu, se saattaa suhtautua harjaamiseen varauksella, minkä takia kissa olisikin hyvä totuttaa harjaamiseen jo pentuna. Heti kun kissa vaikuttaa käyvän kärsimättömäksi, tulisi harjaaminen lopettaa ja odottaa seuraavaa kertaa. Kissa on hyvä palkita harjaamisen jälkeen.

Minkälainen harja?

Kaupoissa on saatavilla paljon erilaisia harjoja ja kampoja. Kaikki harjat eivät kuitenkaan sovi kaikille kissoille. Pehmeäharjaksinen harja tai kuminystyräinen kinnas on lempeä, mutta ei sovellu takkujen avaamiseen. Metallipiikkinen karsta sopii sekä pitkä- että lyhytkarvaisille kissoille, mutta ei sovellu kaikkein takkuisimmille turkeille. Tukeva metallipiikkinen kampa puolestaan sopii hyvin takkujen selvittämiseen, mutta saattaa olla liian kova lyhytturkkiselle kissalle.

9 thoughts on “Kissan harjaus ja turkin hoito

 • 13.7.2013 at 6.58
  Permalink

  Tottuuko kissanpentu harjaamiseen kolme kuukautisena?

  Reply
  • Kissanhoito.org
   13.7.2013 at 8.15
   Permalink

   Aikuisenkin kissan saa totutettua harjaamiseen, kunhan toimii rauhallisesti ja etenee askel kerrallaan. Ensin kannattaa antaa kissan tutustua harjaan, haistella ja tutkia sitä. Pikkuhiljaa voi aloittaa kevyen harjaamisen, ei väkisin vaan kissan ehdoilla. Jos kissa alkaa leikkiä harjan kanssa, voi toinen harja olla paikallaan – tätä voi käyttää silloin, kun kissa painii ensimmäisen harjan kanssa. Harjaamisen jälkeen kissa kannattaa palkita vaikkapa herkulla, jolloin harjaamisesta tulee miellyttävä kokemus. Muutamassa päivässä kissa yleensä alkaa tottua harjaamiseen.

   Reply
 • 8.3.2014 at 23.48
  Permalink

  Hei, minulla on sekarotuinen n. vuoden ikäinen aika pitkäkarvainen poikakissa. Kissa käu ulkona päivittäin pari kolme kertaa, ja joka kerta kun hän tulee sisälle, harjaamme roskat pois. Kissani nauttii harjaamisesta ja on niin tottunut siihen ulkoilun jälkeen, että jos yritän itse laistaa harjaamisen, niin hän sen kyllä vaatii. Ostin lemmieläinkaupasta sellaisen kalliin ”harjan”, joka muistuttaa parturikoneen terää. Kysymys nyt kuuluukin, uskallanko tosiaankin käyttää tätä päivittäin ja jopa sen kolme kertaa päivässä? Kissasta lähtee joka kerta aikas paljon kuitenkin sitä karvaa, Pelkään että kissastani tulee tätä menoa kalju.
  Vastaustanne odottaen
  -Tarja-

  Reply
  • Kissanhoito.org
   9.3.2014 at 12.34
   Permalink

   Hei. Tarkoitat varmaan furminaattoria? Jos furminaattorilla painaa liikaa tai harjaa samasta kohdasta pitkään, saattaa se katkoa karvoja ja aiheuttaa jopa paljaita laikkuja. Oikein käytettynä, eli pitkillä ja kevyillä vedoilla furminaattori sopii hyvin irtokarvojen ja ylimääräisen pohjakarvan irrottamiseen. Furminaattoria ei ole tarkoitus käyttää päivittäin, riippuen hieman kissan turkista kerran viikossa tai pari kertaa kuussa pitäisi riittää. Muina aikoina voi harjailla tavallisilla harjoilla.

   Reply
   • 9.3.2014 at 16.18
    Permalink

    Kiitos ohjeistuksesta ja myös tuosta linkistä. Juuri tuollaista tarkoitin. Laitanpa heti tilaukseen tuollaisen tavallisen harjan, jokapäiväiseen käyttöön 🙂

    Reply
 • 14.1.2015 at 10.33
  Permalink

  Meillä on 12-vuotias kissa, joka on aikaisemmin pystynyt pitämään takapuolensa puhtaana. Syksyllä se sai raatokärpäsen toukkia takapuoleensa, jotka eläinlääkäri poisti nukutuksessa. Sen jälkeen takapuolen karvoitukseen on alkanut kerääntyä kakkaa, joka luonnollisesti ajan myötä vain lisääntyy, kun kissa ei pysty sitä puhdistamaan eikä se anna minunkaan sitä tehdä. Onko hyvää vihjettä?

  Reply
 • 3.6.2015 at 9.48
  Permalink

  Voiko kissan harjaukseen käyttää ihan normaalia ihmisten hiusharjaa?

  Vastaustanne odottaen
  -Tietämätön-

  Reply
  • Kissanhoito.org
   21.7.2015 at 16.14
   Permalink

   Voi toki. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että harja on sopivan pehmeä kissalle, eikä siitä irtoa esim. pieniä muoviosia, jotka voivat joutua kissan suuhun. Kissalle kannattaa myös varata oma harja, eikä sitä tulisi enää kissan harjaamisen jälkeen ottaa käyttöön omaksi hiusharjaksi.

   Reply
 • 13.5.2016 at 11.13
  Permalink

  Itse olen miettinyt, että kuinka harjaaminen vaikuttaa kissan nahkaan… Kun liikaakaan ei saisi harjata, ettei iho ala oireilla. Itsellä on pitkä karvaisia kissoja pari kappaletta. Harvakseltaan harjaan, mutta harvemmin takkuuntuvatkaan. Siitä olen onnekas pitkä karvaisten omistaja. Pesunkin olen rajottanut muutamaan kertaan vuodessa. Omillani ei ole iho oireita ollut, mutta haluaisin niiltä myös säästyä. Sisäkissoja molemmat.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *