Kissan koulutus

kissan koulutus

kissan koulutus (c) polandeze

Usealla on harhaluulo, että kissaa ei ole mahdollista kouluttaa. On totta, että koira oppii helpommin käskyjä ja temppuja, koska se on laumaeläin ja hakee siksi hyväksyntää lauman johtajalta. Kissa on itsenäisempi ja siksi myös hankalammin koulutettavissa, mutta kuten kaikki eläimet (ihminen mukaan lukien) se on mahdollista kouluttaa tekemään monenlaisia asioita.

Kissan kouluttamisen perusperiaate

Kaikenlaisen kouluttamisen pitäisi perustua palkitsemiseen. Kun kissa tekee halutun asian tai tempun, se palkitaan välittömästi. Tällöin kissa huomaa, että toimenpiteellä ja palkinnolla on syy-seuraus -suhde, ja se toistaa tempun. Koulutuksen pitää olla johdonmukaista ja palkinnon pitää olla tarpeeksi hyvä (esim. kissan erityinen herkkuruoka tai silitys, mikäli kissa nauttii siitä erityisen paljon). Koulutus kannattaa ajoittaa sellaisiin hetkiin, kun kissa on nälkäinen ja aktiivisempi tekemään asioita ruuan eteen.

Kissan kouluttaminen vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Tuloksia saa harvoin ensimmäisellä koulutuskerralla. Jokainen kissa on lisäksi erilainen, toiset kissat oppivat helpommin, kun taas toisilla kissoilla voi kestää pitkään tietyn tempun oppiminen.

Naksutinkoulutus (clicker training)

Koulutuksen apuna on hyväksi havaittu ns. naksutin, eli laite, josta lähtee napsahtava ääni. Tarkoitusta varten kehitettyjä napsuttimia myydään muutaman euron hintaan eläinkaupoissa, mutta sellaisen saa helposti tehtyä itse esim. lasipurkin peltikannesta, tai mistä tahansa sopivan pienestä esineestä, mistä lähtee selkeä napsahtava ääni.

Naksutinkoulutus perustuu palkitsemiseen, mutta nyt kun kissa tekee halutun toimenpiteen, annetaan sille palkinnon lisäksi äänimerkki. Tällöin kissa ymmärtää helpommin milloin se on tehnyt oikean toimenpiteen. Naksutinkoulutuksen avulla kissan voi opettaa esim. istumaan, antamaan tassua tai seuraamaan kohdetta. Kissan voi myös opettaa pois vääristä toimenpiteistä, esim. huonekalujen raapimisesta, ruuan kerjäämisestä tai pöydälle hyppäämisestä.

7 thoughts on “Kissan koulutus

  • 28.6.2012 at 17.46
   Permalink

   Julkaisemme kesän aikana lisää tietoa kissan koulutuksesta, mm. konkreettiset ohjeet ja käytännön esimerkkejä koulutuksesta.

   Reply
 • 9.7.2012 at 6.47
  Permalink

  Omat kolme kissaani osaavat kaikki antaa tassua ja seistä takajaloillaan raksuja saadakseen. Fiksuin (tai ahnein) osaa myös mm. tunnelin läpi menemisen ja kosketuskepin koskemisen tassulla.
  Temppujen vielä pieni määrä johtuu ihan ihmisen laiskuudesta, sillä kollini kyllä tekisi muutakin, jos vaan sille opettaisi.

  Reply
 • 14.12.2012 at 16.19
  Permalink

  Miun 8kk ikäinen kolli istuu, nostaa käpälät ylös, tulee luokse kutsusta, noutaa sekä pujottelee jalkojeni välistä kun kävelen =) Oppivainen (ja ahne) on kyllä, joten kun itse vaan viitsisi niin oppishan tuo vaikka mitä

  Reply
  • Kissanhoito.org
   15.12.2012 at 7.10
   Permalink

   Toiset kissat tuntuvat olevan luonnonlahjakkuuksia oppimaan!

   Reply
 • 5.5.2015 at 9.47
  Permalink

  Minun kissani osaa myös muutamia temppuja mutta usein huomio herpaantuu.

  Reply
 • 5.5.2015 at 9.54
  Permalink

  Kissani kyllä osaa myös vähän

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *