
kissan kynsien leikkaus (c) Soopahgrover
Kissan kynnet kasvavat jatkuvasti, ja liian pitkät kynnet takertuvat kaikkialle ja ovat vaaralliset viattomissakin leikeissä.
Leikkaamalla kissan kynnet säännöllisesti noin kerran kuukaudessa, helpotat kissan oloa ja säästyt samalla pahimmilta huonekalujen raapimisilta.
Kissa kannattaa totuttaa jo pennusta kynsien leikkaamiseen, niin se käy vaivattomasti vanhemmallakin iällä.
Kissan kynsien leikkaaminen onnistuu monesti yhdeltäkin ihmiseltä, mutta mikäli kissa ei ole tottunut kynsien leikkaamiseen, voi olla helpompaa käyttää avustajaa. Tällöin toinen pitää kissasta kiinni ja toinen leikkaa kynnet.
Ohjeet kissan kynsien leikkaamiseen
- Nosta kissa syliin istumaan selälleen tai kainaloon, kummassa asennossa kissa tuntee olonsa turvallisemmaksi.
- Ota kissan tassu käteen, ja paina varovasti yksi varvas kerrallaan kynttä esiin.
- Leikkaa kynnen läpinäkyvä kärki eläinkaupasta ostettavilla kynsisaksilla. Varo leikkaamasta vaaleanpunaista osaa!
- Kun kaikki kynnet on leikattu, on kissalle hyvä antaa palkinnoksi pieni herkkupala.
Kissan kynsileikkurit
Kissan kynnet leikataan erityisillä kissan kynsisaksilla, jotka eivät riko kissan kynttä. Saksia on saatavilla eläinkaupoista ja hyvinvarustelluista marketeista.
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
- Kissan tarvikkeet
Kissan tarvikkeisiin ei kulu suuria summia rahaa, mutta nämä perustarvikkeet tulisi löytyä jokaisesta kissakodista.
- Kuinka huonekalusi säästyvät kissan kynsiltä
Kissan kynnet kasvavat jatkuvasti ja kissalla on luontainen tarve lyhentää ja teroittaa kynsiä raapimalla. Kissa merkitsee tällä tavalla myös reviiriään. Joskus kissa päätyy kuitenkin raapimaan vääriä paikkoja. Lue vinkit raapimisen estämiseen täältä!
mutta en ole koskaan kuullut että kissan kynsiä voi leikata
Ulkona vapaana olevan kissan kynsiä ei tarvitse yleensä leikata, koska ne kuluvat luonnollisesti käytössä ja ovat tärkeät kiipeilyssä ja puolustautumisessa. Sisäkissoilla kynnet saattavat kuitenkin kasvaa liian pitkiksi jos niitä ei silloin tällöin lyhennä. Pitkät kynnet tarttuvat myös herkästi vaatteisiin ja saattavat vahingossa satuttaa, kun kissa hyppää sylistä tai pelästyy. Kynsien leikkaaminen on kissalle täysin kivutonta ja monet kissat jopa nauttivat ”manikyyristään”.
Meidän norskille tuli kynsiongelma. En ole kolmeen kuukauteen leikannut sen kynsiä kun sillä oli nyt raapimispaikka uudessa asunnossa ja se on käyttänyt sitä ahkerasti. Yllätys oli suuri kun keskivarpaan kynsi oli jättikokoinen ja leveä ja napin mallinen. Toinen pää oli painunut ihoon syvälle ja en lähtenyt edes yrittämään, saisinko sen poikki.
Kissa ei arista sitä ja leikkii normaalisti kuin mitään ei olisikaan.
Pitäisikö näyttää sitä Hesyllä eläinhoitajalle?
Liian pitkä, ihoon kasvava kynsi voi aiheuttaa kissalle kipuja ja tulehduksen, joten se tulisi ehdottomasti hoidattaa kuntoon.
Kissa menee huomen aamulla Helsingin Eläinlääketieteelliseen sairaalaan operaation. Hesyn hoitaja ei uskaltanut alkaa leikkaamaan kynttä kun kisu aristi tassua. Ei sitä kotona ole huomannut ollekaan ja se on leikkinyt entiseen tahtiin. Lisäksi pitkän karvat ja tupsut tassuissa estivät kynnen näkymisen. Oletan, että tämä kynsi on jäänyt edellisessä leikkauksessa väliin.
Hyvä että kissa pääsee hoitoon, toivottavasti saadaan tassu kuntoon ja toipuu nopeasti!
Kisu on nyt toipumassa hyvää vauhtia kaulurin aiheuttamasta järkytyksestä 😉
Suuri ihme oli se, että Pörri antoi tehdä leikkausoperaation ilman rauhoitusta. Hän sai siitä oikeen kiltteys-maininnan papereihin 🙂
Kahden viikon antibioottikuuri ja Betadinella käsittely. Nyt haava on mennyt umpeen ja otin kaulurin tänään pois.
Kynsi kasvoi vinoon ja lääkäri arveli sen saaneen jonkun iskun joskus. Muistan, että olen pari kertaa astunut sen tassulle kun se pyörii aina jaloissa äänetönnä. Sen takia se olis kasvanut niin oudoksi ja vinoon.
Loistava juttu, että Pörrillä on kaikki nyt hyvin, toivottavasti vinoon kasvava kynsi ei aiheuta enää harmia!
Yleensä kisu antaa leikata kynnet helposti mutta nyt juuri säpsähti ja leikkasin vaaleanpunaista osaa että verta tuli vähän, sattuukohan tämä pitkään? 🙁
Hei,
Mikäli et kovin syvältä leikannut, niin tuskin mitään pahaa vahinkoa on syntynyt. Kynnet kasvavat ja paranevat yleensä nopeasti. Tarkkaile kynttä ja jos n. viikon kuluttua kissa arastaa jalkaa tai kynsi näyttää muuten pahalta, ota yhteyttä eläinlääkäriin.