Kissan ruokintaohje

kissan ruokinta

kissan ruokinta (c) lincoln-log

Kissan ruokinta vaikuttaa suoraan kissan hyvinvointiin ja elinikään. Vääränlaisesta ruokinnasta johtuvat sairaudet kuten ylipaino ovat lisääntymässä räjähdysmäisesti. Vuonna 2011 Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa yli 50 % kissoista on ylipainoisia.

Kissa on lihansyöjä, joten sen pääasiallisen ruokavalion tulisi koostua eläinproteiinista (lihasta). Luonnossa kissa saakin pieneläimistä kaiken mitä tarvitsee. Kotikissan ravinnon tulee olla tasapainotettu niin, että se sisältää oikean määrän proteiineja, rasvaa, hiilihydraatteja, kivennäisaineita ja vitamiineja. Tällöin kissa sairastuu harvemmin ja elää pidemmän ja terveemmän elämän.

Kostea ruoka

Kosteaa ruokaa myydään purkeissa, pusseissa ja pahvitetroissa. Niissä on ravintoaineet valmiiksi tasapainotettu, joten kissan ruokinta on helppoa. Lisäksi vaihtoehtoisia makuja on paljon, joten nirsollekin kissalle löytyy varmasti mieleinen ruoka. Kaikkein halvimmissa purkkiruuissa proteiinit ja rasvat ovat vähemmän laadukkaita kuin kalliimmissa.

Kannattaa kiinnittää huomiota ainesosaluetteloon, pyri löytämään tuotteita, joissa lihatuotteet ovat listan alkupäässä (ainesosat ilmaistaan nettopainon mukaisessa järjestyksessä). Hyvä nyrkkisääntö: mitä yksinkertaisempi ainesosaluettelo, sitä puhtaampi ruoka.

Kuivaruoka

Kuivaruoka on yleensä huomattavasti edullisempaa kuin kostea ruoka. Kuivamuonissa suurin ongelma on ruuan kuivuus. Kissa ei aisti janon tarvetta yhtä helposti kuin ihminen, joten sen elimistö saattaa kuivua pelkän kuivaruuan syömisestä. Vilja ja magnesium kuivaruuassa voi lisäksi nostaa virtsan ph:ta ja yhdistettynä vähään juomiseen muodostaa lopulta virtsakiviä.

Turvallisinta on ostaa kuivaruoka eläinkaupasta, jolloin se on laadukasta ja yhdistää sitä kostean ruuan kanssa. Raikasta vettä tulisi olla aina saatavilla, mielellään monessa eri paikassa.

Hyviä kuivaruokavalmisteita ovat mm. Applaws, missä on 80 % lihapitoisuus eikä lainkaan viljaa sekä Hill’s -tuotteet. Ylipainoisille kissoille on saatavilla erikoiskuivaruokia, esim. Happy Cat Fit & Well.

Lue myös arvostelu Applaws kuivaruuasta.

BARF

BARF, eli ”bones and raw food” tai ”biologically appropriate raw food” tarkoittaa kissalle vastaavan ruuan syöttämistä mitä ne söisivät luonnossakin (raakaa lihaa ja luita). Ruokintatapa on kiistelty, sillä ruokamyrkytyksen ja tukehtumisen riski kasvaa.

Kissanpentujen ruokinta

Kissanpennuille on eläinkaupoissa sekä marketeissa saatavilla erikoisruokavalioita. Aikuisille kissoille tarkoitettu ruoka voi olla liian kovaa pennun maitohampaille ja pennun kasvuvaiheessa on tärkeää turvata ravinteiden ja vitamiinien saanti. Hyväksi todettu vaihtoehto on Applaws -kuivaruoka pennuille sekä Royal Canin Baby Cat 1-4 kk ja Royal Canin Kitten 4-12 kk ikäisille pennuille.

Maitoa kissalle?

Kissa ei tarvitse maitoa, vaikka saattaakin pitää siitä. Maidon laktoosi saattaa aiheuttaa kissalle vatsaongelmia. Kaupoissa on saatavilla kissoille tarkoitettua vähälaktoosista maitoa, mutta sitäkään ei pitäisi koskaan antaa veden korvikkeena, vaan herkkuna silloin tällöin.

Kuinka paljon kissa syö?

Kissa tarvitsee 70-90 kcal painokiloa kohden vuorokaudessa. Jos kissa liikkuu vähän, niin tarve on 50-70 kcal/kg/vrk. Ruokapurkin kyljessä on yleensä maininta paljonko keskimääräinen kissa tarvitsee ruokaa päivässä.

Käytännössä kissa harvoin syö enemmän kuin tarvitsee, mutta etenkin steriloitu tai kastroitu kissa saattaa lihota liiallisesta ruokkimisesta. Ruokaa olisi hyvä olla tarjolla 2-3 kertaa vuorokaudessa, vesikipossa tulee olla raikasta vettä aina.

Voiko kissalle antaa koiran ruokaa?

Kissa on petoeläin ja syö pääasiallisesti lihaa, koira puolestaan kaikkiruokainen. Koiran ravintotarpeet ovat siis täysin erilaiset kuin kissalla. Koiranruuassa on kissalle liian vähän proteiinia ja muita ravintoaineita, eikä sitä tulisi kissoille syöttää.

Ravintolisät

Jos kissa syö tasapainoisesti, se ei tarvitse ylimääräisiä ravintolisiä (ellei eläinlääkäri sano toisin). Liiallinen ravinteiden käyttö saattaa olla jopa haitaksi kissan terveydelle.

13 thoughts on “Kissan ruokintaohje

 • 6.1.2014 at 0.51
  Permalink

  Hei! Kirjoitat että raakaruokinnalla tukehtumisriski kasvaa. Olen eri mieltä, koska helpommin kuivamuona takertuu kurkkuun kuin lihanpala tai sisäelinpala tai luukaan. Luut ovat raakoja, useimmiten pakastettuja ja sulatettuja jolloin myös ruokamyrkytyksen aiheuttajat kuolevat ja raa’at luut ovat niin pehmeitä että ne eivät kurkkuun takerru. Näissä kaikissa mainitsemissani on myös niin paljon kosteutta että ne harvemmin senkään puolesta jäävät kurkkuun kiinni. Lisäksi kissa on aavikkoeläin joka ei juurikaan janoa tunne ja kuivamuonalla ruokittaessa kärsii melko usein neatehukasta joka vuorostaan rasittaa munuaisia. Raakaruokinta onkin luonnollisin tapa ruokkia lemmikki ja kissan ruoansulatuselimistö ei ole moksiskaan salmonellasta tai muista vastaavista. Eihän liene nähty luonnossa kissaa grillaamassa pyydystämäänsä hiirtä tai lintua tikun nokassa…?

  Reply
  • 9.1.2014 at 4.52
   Permalink

   Samaa mieltä Heidin kanssa! Meidän kissa suorastaan elää vain pihan antimilla, ellei vesitarjoilua lasketa. Kyllähän on hätävaraksi naksuja, mutta hiiret vaikuttavat kiehtovimmilta.

   Reply
 • 6.7.2014 at 11.45
  Permalink

  Joillain sivuilla lukee että kissalla pitää olla kuivaruokaa koko ajan saatavilla ja illalla annetaan märkäruokaa, kun taas tällä sivulla ja paril muullakin sanotaan että kissalla pitää olla säännölliset ruoka ajat 2-3 kertaa päivässä… Kumpi on parempi tapa?

  Reply
  • Kissanhoito.org
   11.7.2014 at 0.00
   Permalink

   Hei ja kiitos kommentistasi! Kissalla voi olla aina saatavilla kuivaruokaa, sillä monet kissat syövät mieluusti pikkuhiljaa päivän mittaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kissalle tulisi syötää niin paljon ruokaa kuin se syö – kissatkin voivat lihota etenkin vanhemmiten. Kosteaa ruokaa ei myöskään pidä jättää kuivumaan päivän ajaksi, vaan se tulisi tarjota kerralla.

   Reply
 • 25.12.2014 at 18.12
  Permalink

  Hei,
  Kommentti, että koiran ruoassa olisi vähemmän proteiinia, ei kai pidä paikkaansa. Valitettavasti tällähetkelläkin markettien hyllyt notkuvat koirille ja kissoille, huonolaatuista ruokaa jossa on vain ripaus lihaproteiinia. Mutta monista lemmikkieläinliikkeistä löytyy hyvälaatuistakin kuivaruokaa sekä koirille että kissoille ja kyllä koiran ruoan lihaproteiinia osuus jossain on jo n.75-80% ja proteiini 30-40 kieppeillä. Markettien ruoat ovat asia erikseen.

  Reply
  • Kissanhoito.org
   19.5.2015 at 17.55
   Permalink

   Kiitos kommentista!

   Reply
 • 6.9.2015 at 17.40
  Permalink

  Voiko kissalle syöttää kasviksia esim. kurkkua tai kesäkurpitsaa?
  Voiko kissa saada niistä joitain sairauksia tai kutinaa?
  Jos voi, niin mitä?

  Olletteko kilttejä ja vastaatte.
  Kiitos.

  Reply
 • 3.8.2016 at 9.11
  Permalink

  Tervehdys!

  Saimme allergian vuoksi noin yksivuotiaan kissaneidin. Asumme maalla, ja tyttö näyttää tykkäävän metsästämisestä (toistaiseksi ainakin linnut, hiiret, myyrät, rotat, kyyt ja näädät ovat kohdanneet loppunsa meidän pihassa). Raadot ovat usein osittain syötyjä, mutta silti neiti käy kolme kertaa päivässä syömässä sisällä myös pussillisen Latzia ja vähän napuja.

  Kannattaisiko metsästävälle kissalle ostaa ja syöttää lainkaan ns. märkäruokaa? Entä, jos sen korvaa lihalla? Tulisiko käyttää myös jotain vitamiineja/muita lisäravinteita?

  Reply
 • 1.3.2017 at 18.29
  Permalink

  Osaako joku neuvoa, miten saisi kotikissat syömään muuta kuin teollista kissanruokaa?
  Meillä on kaksi leikattua kotikollia, jotka pääsevät ulkoilemaan vapaasti ja syövät myös ulkona myyriä ym. Aiemmin meillä oli tarjolla niille lisäksi ihan normaalia kissanruokaa, kuivaa ja märkää. Kissat alkoivat pikku hiljaa lihoa, joten päätimme jättää pois teollisen ruoan, jossa on paljon turhia hiilihydraatteja.
  Nyt olisi tarjolla kotiruokaa – nettiohjeiden mukaan tehtyä lihamureketta, kanaa, kalaa, pakastettuja kissan täysliharavintoa yms. Kissat eivät todellakaan ole ilahtuneita tästä vaihdoksesta. Oletan, että teollisissa ruoissa on myös voimakkaita tuoksuja tms. joka houkuttaa kissan syömään. Onko kellään vinkkiä, miten tehdä kotiruoasta houkuttavampaa?

  Reply
 • 21.3.2017 at 21.16
  Permalink

  Hei!

  Kuinka usein/harvoin voi kissalle syöttää sisäelimiä, ettei saa A-vitamiinimyrkytystä.

  ??? Emäntä

  Reply
 • 22.6.2017 at 13.31
  Permalink

  Minulla on 9 kuukautinen maatiaiskissan pentu . Ongelma on siinä, että se näykkii, ei kyllä kovin kova. Vieraat pelkää sitä. Kyllä tiedän , että se kerjää huimiota.
  Onko mitään konstia saada se taipumus pois. Olen kokeillut vaikka mitä .
  Olisin kiitollinen neuvoista.

  Reply
 • 17.8.2017 at 10.22
  Permalink

  Koira ei ole sekasyöjä, oppii toki syömään sitä mitä tarjotaan, mutta ihan yhtä 100% lihansyöjä on siinä missä kissakin. Se, että koirien kuivaruoissa on alhainen proteiini on huono asia koirallekin, ja harvemmin halpisruokien sisällysluettelo on oikeasti optimia. Yhtä vähän iloa kurkusta tai porkkanasta saavat sekä kissat että koirat.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *