Kissan tarvikkeet

Kissan tarvikkeet (c) eviltomthai

Kissan tarvikkeisiin ei kulu suuria summia rahaa, mutta seuraavat perustarvikkeet tulisi löytyä jokaisesta kissakodista:

 • Harja ja kampa. Etenkin pitkäkarvaisille kissoille kampa ja harja ovat ehdottomia hankintoja turkin hoitoon. Kampoja ja harjoja saa eläinkaupoista sekä isompien ruokakauppojen eläinosastolta. Lue lisää kissan turkin hoidosta.
 • Ruoka-astiat. Jokaiselle kissalle olisi hyvä olla oma ruokakuppinsa, jotta ruoka-aikaan ei tulisi kiistaa syömisjärjestyksestä. Lautanen tai normaali käyttökulho heiluu ja kaatuu helposti, joten kannattaa ostaa tarkoitukseen suunniteltu ruokakuppi eläinkaupasta. Painava ruokakuppi ei liiku yhtä helposti kissan mukana kuin muovinen, mutta karhea savikippo on vaikeampi pitää puhtaana. Märkä- ja kuivaruualle voi olla joko omat lokeronsa kupissa, tai ne voi hyvin myös sotkea yhteen. Tällöin nirsompikin kissa tulee syöneeksi kuivaruokaa, mikä tekee hyvää hampaille. Lue lisää kissan ruokinnasta.
 • Vesikuppi. Vesikupissa tulee aina olla raikasta vettä, ja se tulee pestä säännöllisesti.
 • Hiekkalaatikko. Kissa on siisti eläin, mutta vain jos sillä on paikka johon tehdä tarpeensa. Hiekkalaatikon olisi hyvä olla tarpeeksi suuri, jotta siihen mahtuu tarpeeksi hiekkaa ja jotta kissa itse mahtuu hyvin istumaan siihen. On olemassa kannettomia, kannellisia ja reunallisia versioita. Kansi estää liiallisen hiekan lentämisen kissan peittäessä jälkiään ja estää hieman myös hajuhaittoja. Hiekkojen siivoaminen ja vaihtaminen ovat kuitenkin työläämpiä kannellisen vessan kanssa. Reuna on hyvä kompromissi, sillä se estää liialliset hiekkapöllytykset, mutta ei ole tiellä hiekkoja siivottaessa.
 • Hiekkalapio. Siivilämäinen hiekkalapio sopii hyvin kissan jätöksien siivoamiseen. Mitä isompirakeista hiekkaa käyttää, sen isommat kolot tulisi olla lapiossa, jotta puhdas hiekka mahtuu valumaan läpi lapiosta.
 • Vanha tiskiharja. Hiekkalaatikko tulee pitää puhtaana keräämällä pissapaakut ja kakat säännöllisesti laatikosta. Noin viikon välein tai tarvittaessa hiekat tulisi vaihtaa uusiin, jolloin myös laatikko olisi hyvä pestä huolellisesti saippualla ja harjata vanhalla käytetyllä tiskiharjalla. Laatikon voi myös desinfioida kloriitilla, jolloin pissajälkien haju katoaa tehokkaasti.
 • Kissanpeti. Kissalle voi ostaa tai valmistaa oman pedin, mutta kissa päättää itse missä nukkuu, eikä kallis majapaikka välttämättä kelpaakaan jokaiselle kissalle. Kannattaa tarkkailla minkälaisissa paikoissa kissa viihtyy eniten, ja sijoittaa peti sinne. Kissat pitävät yleensä myös ahtaista tiloista ja hautautuvat mielellään peittojen ja lakanoiden alle. Suljettu/katettu peti saattaakin olla kissalle mieluisa suoja.
 • Kuljetuslaatikko. Tukeva kuljetuslaatikko on ehdoton matkustettaessa kissan kanssa. Tarjolla on monenlaista koppia punostusta perinteisestä kuljetuskorista muoviseen laatikkoon. Muovi on materiaalinan helpompi siivota ja desinfioida kuin punottu kori. Myös metallinen verkkokori on hyvä vaihtoehto, ja se kestää hyvin matka-ahdistuksesta kärsivän kissan voimanosoituksia.  Koriin tulee aina laittaa pehmuste ja mahdollisesti sanomalehteä vahinkojen varalle. Isoon koriin tai häkkiin saattaa mahtua kaksikin kissaa mikäli kissat ovat tottuneet matkustamaan yhdessä. Yleisesti suositeltavaa on kuitenkin hankkia jokaiselle kissalle oma kuljetuslaatikko. Lue lisää kissan kanssa matkustamisesta.
 • Kynsisakset. Eläinkaupoista ja hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista on saatavilla kissan kynsien leikkaamiseen soveltuvia saksia. Lue lisää kissan kynsien leikkaamisesta.
 • Raapimispuu/kiipeilyteline. Mikäli kissalle ei hanki paikkaa missä se voi terottaa kyntensä luvan kanssa, alkaa se todennäköisesti raapia mattoja ja huonekaluja. Kiipeilypuussa on yleensä useita köydellä päällystettyjä pylväitä, joihin kissa voi terottaa kynsiään kiipeilyn lomassa. Telineitä on saatavilla huima valikoima eläinkaupoissa ja isommissa sekatavarakaupoissa, mutta näppärimmät rakentavat sellaisen itse puusta ja köydestä.
 • Naksutin. Mikäli innostut kissan kouluttamisesta, on eläinkaupoissa myynnissä erityisiä koulutukseen tarkoitettuja naksuttimia muutaman euron hintaan. Myös lasipurkin metallikansi tai mikä tahansa esine, mistä kuuluu naksahtava ääni ajaa saman asian. Lue lisää kissan kouluttamisesta.
 • Panta tai valjaat. Kissan voi viedä kävelylle pihalle tai puistoon erityisessä kissalle tarkoitetuissa valjaissa. Mikäli kissa liikkuu ulkona vapaana, on sillä hyvä olla kaulassa panta, missä lukee omistajan nimi ja yhteystiedot. Kissalle sopivan pannan ja valjaat löytää parhaiten eläinkaupasta.
 • Leluja. Leikki on oleellinen osa niin pentu- kuin aikuistenkin kissojen elämää, ja erilaisia leluja on hyvä olla saatavilla. Lelujen ei tarvitse olla kalliita eläinkaupan hiiriä tai palloja, naru kepin päässä tai vessapaperirullan tyhjä hylsy riittävät hyvin. Mikäli haluaa kuitenkin vaihtelua tai erikoisempia leluja, ovat eläinkaupat ja isommat marketit pullollaan kissoille tarkoitettuja vimpaimia. Osassa leluja on myös kissanminttua, mikä on erityinen mintuntuoksuinen yrtti, joka saattaa hullaannuttaa kissan. Kaikki kissat eivät kissanminttuun reagoi. Lue myös arvostelu kissan aktivointilelusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *