Kissanmintun kasvatus

KissanminttuKissanminttu (Aitokissanminttu, Nepeta cataria) on yrttikasvi, jonka tuoksulla on lähes huumaava vaikutus useaan kissaan. Vaikutuksen voimakkuus vaihtelee kissakohtaisesti. Useimmat kissat haistelevat, kiehnäävät ja pureskelevat kasvia, toiset alkavat erittäin leikkisiksi ja innokkaiksi. On myös kissoja, joihin kissanmintulla ei ole minkäänlaista vaikutusta.

Kissanminttua on lisätty useisiin marketeista ja eläinkaupoista saataviin kissanleluihin. Sitä on saatavilla myös erikseen kuivattuna tai nestemäisenä uutteena. Kissanminttua voit myös kasvattaa itse kotonasi.

Kissanmintun kasvatus

Kissanminttu on helppohoitoinen, sillä se menestyy kaikilla maalajeilla ja myös puolivarjossa. Parhaiten se kasvaa ravinteikkaassa, kosteassa maassa. Kasvi talvehtii Suomessa kohtalaisesti.

Aloita kissanmintun kasvatus siemenistä keväällä sisällä. Uudet taimet ovat yleensä pieniä ja herkkiä, pidä kissasi siis loitolla niistä. Pidä multa tasaisen kosteana kastelemalla taimia säännöllisesti.

Ulkona kasvaessaan kissanminttu saattaa levitä rikkaruohon tapaan. Kannattaa siis rajata sen kasvupaikka huolellisesti.

Kissanmintun hoito

Kastele kasvia säännöllisesti. Ulkona kasvatettaessa rikkaruohot torjutaan tarpeen mukaan. Tauteja ja tuholaisia kasvilla ei juurikaan esiinny.

Kissanmintun sadonkorjuu ja käyttö

Kukintoja on hyvä napsia pois, jotta kasvin lehdet kasvavat paremmin. Ensimmäisenä vuonna kissanmintusta saa yhden sadon, joka on valmis alkusyksystä. Kun kissanminttu on noin 20 cm korkea, voit leikata lehtiä kissallesi.

Leikkaa kasvista kerralla korkeintaan puolet lehdistä. Toiset kissat pitävät tuoreista lehdistä, toiset puolestaan kuivemmista. Voit käyttää kuivattuja lehtiä sellaisenaan tai silputa niitä itse tehdyn lelun sisään.

Ohjeet kissanminttulelun tekoon

Mistä ostaa kissanmintun siemeniä?

Kissanminttua on joskus saatavilla hyvinvarustelluissa viher- ja puutarhakaupoissa. Voit myös tilata siemeniä verkkokaupasta, esim. Exotic Gardenista.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *