Nämä 15 vaaraa vaanivat kissaa kotonasi

Kissat ovat äärimmäisen uteliaita eläimiä ja ovat siksi jopa sisätiloissa jatkuvassa vaarassa. Listasimme yleisimmät kotona vaanivat vaaratilanteet sekä ohjeet vaaroilta välttymiseen.

1. Myrkylliset kasvit

Myrkylliset kasvit ovat vaarallisia kissalle

(c) starmist1

Monen kissan mielipuuhaa on huonekasvien syöminen. Kartoitustutkimus HYKS:n myrkytystietokeskuksen vuoden 1998 puheluraporteista paljastaa, että kasvit aiheuttavat eniten kissojen myrkytystapauksia.

Joulu lähestyy ja moni saa lahjaksi joulutähden tai jouluruusun. Joulutähti on kuitenkin yksi kaikkein myrkyllisimmistä kasveista ja todellinen vaaratekijä kissakodissa. Tarkista onko oma huonekasvisi kissalle myrkyllisten kasvien listalla.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Yksinkertainen ohje on myrkyllisten kasvien välttäminen. Kannattaa ohjeistaa myös sukulaisia ja tuttavia siitä mitä kasveja saa ja mitä ei saa tuoda. Jos myrkyllinen kasvi on jo kotona, tulisi se säilyttää sellaisessa huoneessa mihin kissalla ei ole pääsyä.

2. Puhdistusaineet

Monet puhdistusaineet voivat olla kissalle kohtalokkaita. Kissa saattaa juoda puhdistusainetta suoraan lattialle kaatuneesta pullosta tai kävellä lätäkön yli ja niellä ainetta puhdistaessaan tassuja. Samaan kategoriaan vaarallisten aineiden listalle kuuluvat liuottimet, jäänestoaine, lakat ja lattiavahat.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Pidä puhdistusaineet niille varatussa kaapissa, minne kissalla ei ole pääsyä. Pidä kaikki astiat, pullot ja purkit huolellisesti suljettuina. Lattioita mopattaessa huolehdi asianmukaisesta huuhtelusta ja kuivaamisesta.

3. Rotanmyrkky

Rotanmyrkky sekä jotkut hyönteismyrkyt ja muut torjunta-aineet ovat hyvin vaarallisia kissalle. Kissa saattaa syödä myrkkyä tai myrkkyyn kuolleen/saastuneen jyrsijän. Vaikka et itse myrkkyä käyttäisikään, saattaa sitä olla esimerkiksi naapurin pihalla.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Pyri välttämään kaikenlaisten myrkkyjen käyttöä kissataloudessa. Mekaaniset loukut ja ansat ovat turvallisempi vaihtoehto. Mikäli kissa on syönyt rotanmyrkkyä, ota yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi.

4. Pesukone ja kuivausrumpu

Kissa kuivurissa

(c) eamoncurry123

Kissat etsivät mielellään lämpimän ja suojaisan pesäpaikan. Mikä olisikaan mukavampi kuin puolitäysi pyykinpesukone? On sanomattakin selvää, että pesuohjelman pyörityksessä kissa on suuressa vaarassa.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Pidä pesukone ja kuivausrumpu aina suljettuina, jotta kissa ei opi tekemään sinne pesää. Muista aina tarkistaa kone ennen käynnistystä!

5. Lääkkeet

Lähes jokaisesta kotitaloudestä löytyvät parasetamolia ja ibuprofeiinia sisältävät särkylääkkeet ovat vaarallisia kissoille. Tämän lisäksi monet muut lääkkeet voivat olla kissalle hengenvaarallisia.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Pidä lääkkeet lukitussa kaapissa. Huolehdi, että lääkkeitä ei käytön yhteydessä putoa lattialle. Jos näin käy, lääke on välittömästi etsittävä. Kissa löytää pudonneen pillerin helposti ahtaistakin paikoista.

6. Pienet esineet

Pienet esineet voivat aiheuttaa tukehtumisriskin. Hankalan muotoinen esine elimistössä voi myös aiheuttaa tukoksen ja sitä kautta vakavan sairastumisen. Terävien esineiden syöminen voi aiheuttaa kissalle sisäisiä vaurioita.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Varmista että kissan leluista ei irtoa osia ja ne eivät ole liian pieniä joutuakseen kissan syötäväksi. Älä jätä kuminauhoja, nastoja, paperiliittimiä jne. lojumaan pöydille tai lattialle.

7. Narut

Kissa ja naru

(c) khanb1

Kissat rakastavat naruilla leikkimistä. Joululahjojen pakkausnaru on usean kissan mielestä parempi kuin mikään joululahja. Leikin timmellyksessä narua saattaa kuitenkin päästä kissan nieluun ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tukehtumisen tai suolistotukoksen.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Narut ovat leikeissä turvallisia, kunhan et jätä kissaa valvomatta narun kanssa. Korjaa narut pois aina leikin jälkeen.

8. Muovikassit

Muovikassit ovat kissojen mielestä kiinnostavia ja mukavia piilopaikkoja. Muovipussi voi kuitenkin aiheuttaa tukehtumisriskin. Nieltynä muovinpalaset voivat aiheuttaa suolistotukoksia.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Älä jätä muovipusseja lojumaan paikkoihin minne kissa pääsee helposti. Älä käytä muovipusseja leikeissä, ettei kissa opi pitämään niitä liian kiinnostavina.

9. Kynttilät

Kynttilät kuuluvat romanttiseen iltaan ja juhlapäivään. Kissaperheen on kuitenkin oltava varuillaan aina kun kynttilät sytytetään. Liian läheltä kynttilää kulkeva kissa saattaa saada turkkinsa syttymään tai kaataa palavan kynttilän pöytäliinalle.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Kuten tulen kanssa aina – ole varovainen. Älä jätä kynttilöitä palamaan vahtimatta ja estä uteliaan kissan pääsy kynttilän lähelle. Pidä varmuuden vuoksi myös sammutusvälineet (jauhesammutin, sammutuspeite) lähettyvillä.

10. Sähköjohdot ja -laitteet

Sähköjohdot voivat olla vaarallisia kissalle

(c) zeeweez

Kissat harvemmin purevat sähköjohtoja. Huonosti suojatut tai rikkinäiset sähköjohdot voivat kuitenkin aiheuttaa vaaratilanteen. Utelias kissa saattaa myös työntää kuononsa rikkinäiseen/avattuun sähkölaitteeseen tai pudottaa lavuaarin tai ammeen reunalla keikkuvan sähkölaitteen veteen.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Vaihda rikkoutuneet sähköjohdot heti uusiin. Älä pidä sähkölaitteita lavuaarin reunalla tai korkealla paikalla josta ne voivat pudotessaan mennä rikki. Älä jätä sähkölaitteita turhaan kiinni pistorasiaan. Kissa saattaa huomaamattaan käynnistää ohi kävellessään vaikkapa kahvinkeittimen.

11. Kuumat paikat kuten kiuas, liesi ja lämpöpatterit

Kissat nauttivat lämmöstä ja viettävätkin usein aikaa saunassa tai patterin vieressä. Kissa saattaa polttaa kuononsa tai tassunsa kuumaan levyyn tai kiukaan kiviin. Eräät lämpöpatterit saattavat myös kuumentua polttavan kuumiksi ja kissa voi satuttaa itsensä niihin.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Älä jätä lieden kuumaa levyä vahtimatta. On saatavilla erillisiä suojuksia, joilla levyn voi peittää jäähtymistä odotellessa. Saunan ovi kannattaa pitää kiinni, kun kiuas on kuumana. Öljytäytteiset lämpöpatterit eivät yleensä ole niin pintakuumia kuin sähköpatterit. Jos raha ei ole este, on pattereihin myös hankittavissa suojapanelointi.

12. Huonosti kiinnitetyt huonekalut

Kissat tykkäävät hyppiä kirjahyllyihin ja lipastojen päälle. Tukevastikin seisova kaappi saattaa kaatua, kun kissa hyppää vauhdilla sen päälle.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Korkeat hyllyt tulisi aina kiinnittää seinään ja seinäkiinnityksillä olevien irtohyllyjen kantokyky tulisi varmistaa.

13. Avoimet ikkunat ja parvekkeet

Kissa ikkunalaudalla

(c) Elsie_esq

Vaikka kissa pysyisi tavallisesti loitolla ikkunoista, saattaa se linnun nähdessään antaa metsästysvieteilleen vallan ja hypätä linnun perään avoimesta ikkunasta.

Kerrostaloasunnossa se voi hyvin olla kissan viimeinen hyppy. Utelias kissa saattaa myös mennä ikkunalaudalle kävelemään, mistä se voi horjahtaa ulos.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Ikkunoihin kannattaa hankkia tuuletushaat, joilla ikkunat jäävät tuuletusta varten hieman raolleen, mutta kissa ei mahdu niistä ulos. Parvekelasit estävät hyppäämisen parvekkeelta, niiden puutteessa voi rakentaa kanaverkosta ja muutamasta puurimasta ylös asti jatkuvan esteen. Älä pidä ikkunaa tai parvekkeen ovea auki kun kissa on valvomatta.

14. Ihmisen ruoka

Monet ihmisen ruuat ovat haitallisia, vaarallisia tai jopa kohtalokkaita kissoille.

 • Sipuli, valkosipuli, viinirypäleet, rusinat, sienet, tomaatin vihreät osat ja monet juurekset ovat myrkyllisiä kissoille.
 • Kofeiini vaikuttaa kissan keskushermostoon ja pienikin annos saattaa aiheuttaa vapinaa, oksentelua ja ripulia.
 • Kaakao ja suklaa (erityisesti tumma suklaa) sisältää teobromiinia, kemikaalia mitä kissat eivät pysty sulattamaan. Suuri annos voi johtaa vakavaan sairastumiseen tai kuolemaan.
 • Raaka kala sisältää tiaminaasia, joka hävittää b-vitamiinia. Lisäksi raa’asta järvikalasta voi saada loistartunnan. Lue lisää kissan madoista.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Lähtökohtaisesti älä anna kissalle ihmisen ruokaa. Kissa on lihansyöjä, eikä ihmisen sekaravinto ole kissalle soveltuvaa. Mikäli haluat valmistaa itse kissallesi ruokaa, pitäydy liha- ja kalaruuissa ja vältä kaikkia mausteita. Kannattaa myös varmistaa ruokavalion soveltuminen kissallesi eläinlääkäriltä. Lue täältä lisää kissan ruokinnasta.

15. Auton alle jääminen

Kissat viihtyvät suojaisissa ja pimeissä paikoissa, kuten pysäköidyn auton alla. Runsaasti liikennöidyn tien ylittäminen jää monen kissan viimeiseksi teoksi. Jos kissasi on ulkokissa, on sillä suuri riski jäädä auton alle.

Kuinka tältä vaaralta suojaudutaan:

Muiden tienkäyttäjien käytökseen on hankala puuttua, mutta itse kannattaa aina olla erityisen tarkkaavainen etenkin kotipihaan ajettaessa. Liikenteeseen lähtiessä kannattaa vilkaista auton alle, ja ottaa tavaksi töötin painaminen. Tällöin renkaan edessä nukkuva kissa tajuaa herätä ja lähteä pois auton alta.

12 thoughts on “Nämä 15 vaaraa vaanivat kissaa kotonasi

  • 3.2.2015 at 6.03
   Permalink

   Joo.meillä on kaks kisulii
   mut toinen urheilija ja toine on kauheen arka.

   Reply
 • 19.7.2014 at 16.27
  Permalink

  Perheeseeni ollaan ottamassa lähiaikoina kissa, jotenka oli todella tarpeen lukea nämä. Olen itse pohtinut joitain samoja vaaroja. Kiitos sinulle joka tämän artikkelin kirjoitti! 🙂

  Reply
  • Kissanhoito.org
   19.7.2014 at 21.38
   Permalink

   Kiitos itsellesi kommentista! 🙂

   Reply
 • 2.9.2014 at 16.28
  Permalink

  Hei, tähän voisi vielä lisätä vaarallisiin aineisiin ksylitolin. Kissa (ja koirakin) kuolee melko pieneen määrään

  Reply
  • Kissanhoito.org
   5.9.2014 at 21.50
   Permalink

   Kiitos kommentista! Ksylitoli on todellakin koirille erittäin vaarallista, sillä se saa aikaan insuliinin erityksen voimistumisen, joka puolestaan voi johtaa hypoglykeemiseen shokkiin ja maksavaurioihin. Kissoilla ei vastaavaa verensokerin laskua tiedetä tapahtuvan, mutta siitä huolimatta ksylitolia sisältävät tuotteet kannattaa pitää kaukana kissojen ulottumattomissa!

   Reply
 • 19.5.2015 at 8.06
  Permalink

  Rusinat ovat myös kissalle vaaraksi. Ystävän kissa meinasi menehtyä syötyään jouluna rusinasoppaa. Sokeriarvot nuosi 16 asti, vaikka kissalla on 3-5 (en tiedä tarkkaa arvoa). Ihan varotuksena laita tänne niin muutkin tietävät rusinan vaaran.

  Muuten, tosi kätevä kirjoitus. Hyvät vinkit! ♥

  Reply
  • Kissanhoito.org
   19.5.2015 at 17.52
   Permalink

   Kiitos kommentista! Rusinat lisätty vaarallisten ruokien joukkoon.

   Reply
 • 16.9.2015 at 15.21
  Permalink

  Saako kissa syödä kurkkua? Meidän kissa söi lähiaikoina vähän kurkkua.

  Reply
  • Kissanhoito.org
   19.9.2015 at 19.03
   Permalink

   Kurkku ei ole vaarallista kissalle.

   Reply
 • 28.12.2015 at 10.22
  Permalink

  Kissani rakastaa kahvia, norkoilee vieressä kun sitä juon ja käy juomassa mm. pikakahviautomaatin pohjalle pudonneita tippoja. Jäähtynyttä kahvia käy nuolemassa kun silmä välttää myös pöydille jääneistä kupeista. Hyvin terve brittiläinen lyhytkarva, eikä ole osoittanut minkäänlaisia merkkejä levottomuudesta tms. Täytyy nyt kuitenkin pistää kahviautomaatti kaappiin ja kupit heti koneeseen! Kiitos vinkistä!

  Reply
 • 27.1.2016 at 15.39
  Permalink

  Monet vieläkin luulevat, että kissa putoaa aina jaloilleen. 2-kuukautinen kissani putosi 4:nnen kerroksen ikkunasta kun lähti kärpäsen perään. Mitään ei kissalle tapahtunut, minä olin paniikissa ja sain hyvän opetuksen.Ystäväni kissa kissa putosi 1,5 metristä ja kun ei ei ehtinyt kääntyä ajoissa, se putosi kyljelleen. Tuli vakavia sisäelinvaurioita mutta toipui kuitenkin.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *