Persialainen kissa

Persialainen kissa

Persialainen kissa (c) Magnus Bråth

Ulkonäkö ja rakenne

Persialainen on yksi maailman vanhimmista ja tunnetuista kissaroduista. Sen turkki on pitkä ja tuuhea. Myös häntä on paksukarvainen ja tuuhea.

Ruumiinrakenne on tukeva ja vankka, sillä on melko lyhyet jalat ja leveä pää. Sen kuono on lyhyt ja litteä. Persialaisen silmät ovat suuret, pyöreät ja avonaiset. Korvat ovat pienet ja pyöreäkärkiset.

Turkin värityksessä on paljon vaihtelua, ja hyväksyttyjä värisävyjä on yli 300. Kissa voi olla esimerkiksi musta, valkoinen, sininen, punainen, ruskea tai savun värinen. Silmät ovat oranssit, vihreät tai siniset, riippuen turkin väristä.

Persialainen kissa ja historia

Persialaisen kissan alkuperästä on ristiriitaisia tietoja, mutta nimensä mukaisesti se on ilmeisesti kotoisin Persiasta (nykyisin Iran). Persialaiskissoista on ollut viitteitä jo 1500-luvulla, ja Euroopassa niitä on ollut 1600-luvulta alkaen. Erityisen suosittu rodusta tuli Englannissa kuningatar Viktorian aikaan, mutta sen suosio on Englannissa tasaisesti laskenut. Rotu on edelleen yhdysvalloissa suosituin jalostettu kissarotu.

Luonne

Persialaiset sopivat loistavasti sisäkissoiksi, sillä ne ovat seurallisia ja rauhallisia. Ne ovat myös uteliaita ja leikkisiä, ja kaipaavat hellyyttä ja läheisyyttä. Persialainen on luonteeltaan sopuisa ja tulee hyvin toimeen myös muiden rotujen kanssa.

Ulkokissoiksi persialainen ei sovi, sillä sen pitkä turkki takkuuntuu ja likaantuu ulkona ja se altistuu siellä helpommin loiseläimille ja muille vaaroille.

Persialaiskissan hoito

Persialaisen kissan pitkä ja tuuhea turkki vaatii jatkuvaa hoitoa. Jotta turkki pysyisi kauniina ja puhtaana, on sitä harjattava ja pestävä säännöllisesti. Pesuun tulisi käyttää kunnollisia, eläinkaupasta saatavia shampoita ja hoitoaineita. Mitä useammin turkkia pestään, sen vähemmän se takkuuntuu ja sitä harvemmin sitä tarvitsee harjata.

Persialainen kissanpentu

Persialainen kissanpentu (c) chatblanc1

Hinta

Persialaisen kissan hinta vaihtelee 400 euron molemmilla puolilla riippuen kissan iästä, sukutaustasta ja tasosta. Näyttely- ja siitoskelpoiset kissat ovat kalliimpia kuin tavalliset lemmikkipersialaiset.

Rotukissojen kasvattajat päättävät itse hintansa, mutta yleensä rotuyhdistyksellä on suositushintahaarukka. Pentulistauksen löydät Persialaiskissat ry:n sivuilta http://www.persialaiskissat.net/.

Aidolla persialaisella kissalla tulee olla rekisteröintitodistus. Se on todistus siitä, että kissa on virallisesti persialainen. Rekisteröintitodistus myönnetään rekisteröidyistä persialaisista syntyneistä kissoista, jotka on kasvatettu tiettyjen sääntöjen mukaisesti.

Sairaudet

Persialainen kissa elää noin 15-20 -vuotiaaksi. Kuten kaikilla jalostetuilla eläimillä, myös persialaisilla kissoilla on niiden rodulle tyypillisiä sairauksia. Näitä ovat esimerkiksi lyhyestä kuonosta johtuvat hengitysvaikeudet, silmä- ja iho-ongelmat sekä synnytysvaikeudet.

Persialaisen kissan erikoisruokavalio

Koska persialaisella on lyhyt kuono, on sen vaikea syödä normaalia kuivaruokaa. Lisäksi pitkäkarvaisilla kissoilla on hyvä olla ruokaa joka pitää turkin hyväkuntoisena ja ehkäisee karvapallojen muodotumista. Saatavilla on erikseen persialaisille kissoille suunniteltuja erikoisruokavalioita, missä nämä asiat on otettu huomioon.

Mm. Royal Canin valmistaa erikoisruokaa persialaisille:
Aikuiselle persialaiselle kissalle Royal Canin Persian 30
Pentukissalle Royal Canin Kitten Persian 32

5 thoughts on “Persialainen kissa

 • 28.10.2012 at 11.08
  Permalink

  omistan yhden persialais tytön..olen aika uusi tämän rodun kanssa… onko jotain hyviä niksejä millä voi edesauttaa kissan hengityksen sujuvaa kulkua ?? välillä ihan harmittaa,kun huomaa neidillä hankaluuksia… ruoka &vesi ok,raitista ilmaa pääsee päivittäin vähintään ikkunanraosta haistelemaan…

  Reply
  • 12.3.2013 at 14.21
   Permalink

   Itselläni kaksi persialaista, naaras ja uros. Naaraalla etenkin on hieman röhisevä välillä tuo hengitys jolloin putsaan kissan nenää. Kannattaa yrittää varovasti katsoa onko sieraimen edustalle kulkeutunut ”räkää”.

   Reply
 • 10.7.2013 at 16.05
  Permalink

  Itselläni oli persialainen kissa, joka oli iki ihana. Ensimmäinen kissani. Kuitenkin sillä 12-vuotiaana todettiin sekverstinen muutos vasemmassa silmässä, joka meni niin pahaksi että ainoa vaihtehto oli silmän poisto. Puolen vuoden kuluttua oikea silmä alkoi oireilemaan samalla tavalla ja heti mentiin lääkäriin. Eri lääkkeillä yritettiin kissaa hoitaa, mutta se eteni niin nopeasti ja meni pahaksi, että eilen se päästettiin kärsimyksestään. Vaikeaa se oli, mutta nyt sillä on parempi olla.

  Reply
  • Kissanhoito.org
   10.7.2013 at 17.44
   Permalink

   Pitkäaikaisen ystävän menetys on kova paikka. Voimia ja jaksamista sinne!

   Reply
   • 12.7.2013 at 19.23
    Permalink

    Otan osaa! 🙁 Varmaan kurjaa! minä olen tässä juuri heinäkuun vika viikonloppu saamassa kissan pentua, jännittää. 🙂

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *