Rotukissa vai maatiaiskissa?

Maatiaiskissa

Maatiaiskissa on niin kutsuttu kotikissa. Ne ovat mm. usein vastustuskykyisiä useita sairauksia vastaan, sillä ne ovat perineet parhaat ominaisuudet monipuolisesta geenivalikoimasta. Samasta syystä ne säästyvät myös monilta perinnöllisiltä sairauksilta ja vioilta.

Maatiaiskissan saatavuus ja hinta

Maatiaiskissoja on hyvin tarjolla, ja niitä voi kysellä esim. maatiloilta, eläisuojeluyhdistyksiltä tai ilmoitusten perusteella. Maatiaiskissoissa on kaikkia kuvioita ja värejä, mutta rotukissoille on jalostettu tietty ulkonäkö. Maatiaiskissan voi saada ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan.

maatiaiskissa

maatiaiskissa (c) René

Rotukissa

Maailmassa on kymmeniä kissarotuja, joihin on jalostettu tiettyjä perinnöllisiä ominaisuuksia. Jos etsit tietyn näköistä kissaa, löytyy rotukissoista luultavasti sopiva vaihtoehto. Roduilla on myös tiettyjä niille ominaisia luonteenpiirteitä, vaikka jokainen kissa onkin aina yksilöllinen.

Paljonko rotukissa maksaa?

Rotukissat  maksavat sadoista euroista jopa tuhansiin euroihin, mikäli kissa on harvinainen tai sillä on erityisen hyvät perintötekijät (näyttelytasoinen kissa).

Mistä rotukissan voi ostaa?

Rotukissoja voi kysellä Suomen kissaliitosta, kissalehtien ilmoituksista tai kasvattajien omilta internetsivuilta. Rotukissojen saatavuus on paljon heikompi kuin maatiaiskissojen. Jos etsit tiettyä rotua, voit joutua odottamaan hyvinkin pitkään. On myös sellaisia rotuja, joita voi olla saatavilla ainoastaan ulkomailta.

Tässä on listattu muutamia kissarotuja ja niiden tyypillisä ominaisuuksia:

Maine Coon

maine coon

maine coon (c) Dan Hersman

Leikkisä, aktiivinen kissa, joka ääntelee sirkuttaen maukumisen sijasta. Paksu, pörröinen turkki, usein kauluri ja tuuhea häntä.

Ragdoll

ragdoll

ragdoll (c) philcampbell

Lempeä ja uskollinen, ei kovin aktiivinen. Suuri ja tanakka fyysisesti, tiheä, silkkinen karva.

Burma

burma

burma (c) Robert Couse-Baker

Vaativa, eloisa, hellä. Amerikkalainen burma on roteva ja lyhytnenäinen, eurooppalainen burma on sirompi. Sileä, lyhyt ja satiinimainen turkki.

Siamilainen

Siamilainen

Siamilainen (c) Johanna Ristilä

Päättäväinen, lujaääninen, koiramainen, älykäs ja vaativa. Erittäin lyhytkarvainen, karkea turkki, siniset silmät. Lue lisää siamilaisesta.

Sfinx

sfinx

sfinx (c) The Pug Father

Eloisa, hellä ja leikkisä. ”Karvaton”, todella lyhyt, harva, untuvainen turkki.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

 • Persialainen kissa

  Persialainen kissa on pitkäkarvainen, seuraisa ja rauhallinen kissarotu. Tutustu täällä persialaiseen ja sen hoitoon!

   

 • Siamilainen kissa

  Siamilainen on lyhytkarvainen, aktiivinen ja tempperamenttinen kissarotu. Lue täältä lisää siamilaisista kissoista ja niiden hoidosta!

   

9 thoughts on “Rotukissa vai maatiaiskissa?

 • 12.7.2012 at 10.56
  Permalink

  Absurdi väite että kotikissat olisivat kestävämpiä ja immuunia sairauksille… tämä johtuu ainoastaan siitä että rotukissoja TESTATAAN JA TUTKITAAN!!!! siksi sairauksia löytyy… onko väitteellenne jotain tutkimuksia tueksi? vai muuten vaan johdatte ihmisisä harhaan???

  Reply
  • 12.7.2012 at 11.38
   Permalink

   Rotukissat ovat lähtökohtaisesti pienemmästä geenikannasta kuin ns. sekarotuiset maatiaiskissat. Siitä syystä perinnölliset sairaudet kulkevat helposti sukupolvelta toiselle. Luotettavat kasvattajat eivät tietenkään käytä sairaita yksilöitä jalostukseen, mutta piilevät sairaudet sekä rodulle luontaiset ominaisuudet (jotka voivat aiheuttaa sairauksia) siirtyvät geeneissä eteenpäin.

   Rotukissat elävät usein yhtä pitkän ja terveen elämän kuin maatiaiskissatkin, mutta todennäköisyys rotukohtaiseen sairautueen (esim. lonkkavika tai verkkokalvon rappeuma, täällä mm. tutkimustietoa: http://www.oricat.fi/139) on suurempi. Clinivet kissaklinikan sivuilta löytyy lisäksi artikkeli perinnöllisistä silmäsairauksista (http://www.clinivet.fi/artikkelit/kissa_artikkelit/artikkeli_6.html).

   Maatiaiskissat eivät ole immuuneja perinnöllisille sairauksille, mutta laajemman geenikannan vuoksi niitä esiintyy vähemmän.

   Reply
  • 1.4.2015 at 22.22
   Permalink

   Rakas pieni, ota selvää ennen kuin tuut tänne riehumaan. Kyllä tosta samaisesta asiasta löytyy juttua muualtakin, jos vaan jaksaa sitä tietoa haeskella… 😛

   Reply
 • 2.1.2014 at 9.53
  Permalink

  Mä tunnen erään eläinlääkärin ja kysyin siltä kumpi kannattaisi ottaa, maatiaiskissa vai rotukissa? Se sanoi , että kannattaa ottaa maatiaiskissa koska se on halvempi (maatiaiskissan voi saada jopa 20eurolla ja ilmaiseksi), ja maatiaisilla on kuulemma vähemmän sairauksia kuin rotukissoilla. Rotukissat voi maksaa jopa 700euroa. Ja niillä on enemmän mahdollisia sairauksia kuin maatiaiskissalla.

  Reply
 • 5.5.2014 at 4.59
  Permalink

  Kyllä maatiais kissat ovat parhaita mutta minulla olisi kysymys ja kaipaisin siihen vastausta naarmuttavatko kissat huonekaluja ja tapetteja ja pelottelevatko ne ihmisiä jahaluisin parhaan kissan mikä se on

  Reply
 • 10.10.2014 at 10.06
  Permalink

  Koitin viimetippaan asti koettaa, etten tähän kirjoita mitään, mutta siinä kohtaa kun olet ottanut tämmöisen osoitteen sivuillesi, toivoisin vastuullisempaa materiaalia tänne.

  Siinä kohtaa kun kissojen arvostusta ja hoitoa koitetaan saada nostettua jopa maatiaiskissojen kohdalle, että ulkokissailu saataisiin kuriin, kissoja leikattaisiin paremmin ja kissakanta pienenisi huomattavasti Suomessa. Meillä kuitenkin tässäkin maassa vuosittain hylätään 20 000 kissaa ( http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/vuosittain-lopetetaan-tai-hyl%C3%A4t%C3%A4%C3%A4n-jopa-20000-kissaa-1.48163 ), joten ilmaisia kissoja ei tulisi mielestäni mainostaa missään. Ihminen lähtee etsimään näitä ilmaisia kissoja, jotka ovat sitten täynnä matoja ja korvapunkkeja – en nyt tiedä onko tämä sitten sen arvoista. Kotikissasta ei haluta maksaa rahaa, koska ”niitä saa ilmaiseksikin”, ja pieni nimellinen korvaus on naurettava pyytää elävästä olennosta. Pyydän, että muokkaat tämän osion sivustasi siten, että et taivu itse suuntaan tai toiseen.
  Kissaa ei saa ottaa sen takia että se on ilmainen.

  Ja toisekseen rotukissojen ja maatiaisekissojen välinen terveysvalli on olematon. Jokainen rotukissa on saanut alkunsa ihan tavan kissasta, joka on kaduilla aikanaan kulkenut. Maatiaiskissoja kun pidetään leikkaamattomana ympäri maaseutua, ne rutsaavat toisiaan ja tämä ei kyllä mistään kohtaa paranna näiden eläinten elintasoa.
  Rotukissakasvatusta vahditaan kattojärjestöjen kautta – rekisteröimätön kissahan -EI- ole rotukissa, vaan tavan maatiaiskissa, kummallakin on hyvä ja huonoja kasvattajia, mutta julma tosiasia on se, että pääsääntöisesti rotukissat lähtevät paremmista kotioloista kun maatiaiskissat, paitsi jos nämä kissat ovat syntyneet eläinsuojeluyhdistyksellä.
  Kotikissakasvatusta ei vahdita millään tapaa… EIKÄ kotikissoja testata.

  Rotukissojen sairauksista tiedetään sen vuoksi, että näitä testataan ja tutkitaan, DNA näytteitä lähetetään jatkuvasti ja vastataan kyselyihin koskien kissojemme terveyttä – kuolleet kissat viedään ruumiinavaukseen ja kuolinsyy selvitetään.
  Tätä tehdään hyvin, HYVIN vähän maatiaiskissapuolella.

  On vastuutonta lähteä ”kissanhoito.org” nimisellä sivustolla lähteä puolustelemaan kumpaakaan ja haukkumaan toisia sairaammiksi. Jokainen voi itse ottaa selvää näistä ja miettiä kumpi on parempi; itse tykkään kummastakin ja omistan niin maatiaiskissoja kuin rotukissojakin.

  Reply
  • Kissanhoito.org
   19.5.2015 at 17.56
   Permalink

   Kiitos kommentista, hyvä että kirjoitus herätti ajatuksia!

   Reply
  • 13.7.2016 at 21.02
   Permalink

   Mun maatiainen saa mennä vapaasti ulkona, se on tosi onnellinen ja todellakin seurataan sen terveydentilaa. Sama kissa oli aluksi sisäkissa, mutta nyt paljon paljon onnellisempi ja ihmisystävällisempi, ennen ei saanut mitenkään tarpeeksi liikuntaa vaikka kuinka aktivoi ja teki mitä tahansa, joten kissa oli vaarallisen energinen, koska energia purkaantui raapimisena ja kerran raapaisi mua silmästä, nykyään tosi seurallinen ja ihmisrakas, elää onnellista kisun elämää, nytkin kehrää tossa mun vieressä. Kissa eli ennen meille tuloa kerrostalossa, jossa nykyään ei voisi kyllä asua. Jos omistaisin naaraskissan, joka menisi vapaana ulkona, ehdottomasti leikkauttaisin, koska pentuja näille syntyy aika paljon, meidän alueella paljon kissoja, naaraat pyöräyttää usein pentuja paljon kerralla. Kaikki ulkokissailijat eivät hylkää kissojaan, ihan samalla tavalla lellin tuota kollia kun se on kotona, mitä se päivät yleensä onkin. Mulle tärkeintä on se, että kissa voi hyvin ja Rico voi hyvin ulkokissana, se rakastaa ulkoilmaa, vaeltelua, pääsee elämään”villikissan” elämää. Kyllähän se tappelee, mutta tottakai jos jotain vammaa tulee(esim jalka paksuna) otetaan yhteys ell. Tervetuloa kokeilemaan pitää tuota sisäkissana, pilaat luultavasti sen elämän.

   Reply
   • 1.4.2020 at 18.33
    Permalink

    Me ostettiin meijän maatiainen 400 eurolla kuviointi on kilpikonna Syksy on kyllä sen hinnan arvoinen

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *